121doc.dk
ForsidePræventionGenerationer af p-piller

Generationer af p-piller

P-piller er ikke bare p-piller. Det vil du vide, når du har læst denne artikel, som omhandler de forskellige generationer af p-piller, indholdet af østrogen og progesteron samt de bivirkninger, der måtte være.

Overordnet set er formålet med alle p-piller det samme; at kvinden undgår at blive gravid. At nogle p-piller så udskrives til kvinder, der er stærkt plaget af akne, er et yderligere formål, og det er et scenarie, som behandles i en anden artikel, men det ændrer dog ikke ved, at forhindring af uønsket graviditet er det primære formål.

P-pillernes indhold af hormoner (østrogen og progesteron) gør slimen i livmoderhalsen tykkere, hvorved det bliver sværere for sædceller at nå et æg i livmoderen og dermed også sværere for kvinden at blive gravid. Desuden stopper p-piller ægproduktionen og ændrer slimhinden i livmoderen, så ægget ikke kan sætte sig fast og blive befrugtet.

Tre forskellige typer p-piller

Der findes tre forskellige slags p-piller: monofasiske, bifasiske og trifasiske. De monofasiske p-piller indeholder den samme mængde østrogen og progesteron i hver pille. Derved er der mindre risiko for bivirkninger, og bl.a. Microgynon og Yasmin er monofasiske p-piller.

Bifasiske piller indeholder forskellige mængder hormon alt efter hvornår i din cyklus, du tager dem.

En pakke med trifasiske p-piller er opdelt i tre forskellige hormondoser. De ændrer sig hver syvende dag de første tre uger af din cyklus. Østrogenniveauet er lavt til at starte med, hvorefter det hæves gradvist i pakken.

Der er mere end 30 forskellige mærker p-piller på markedet, og det kan være lidt af en jungle at navigere i, hvilke p-piller der er "de bedste". For at komplicere sagerne yderligere, er p-piller også inddelt i generationer (fra 1.-4. generation).

På listen nedenfor kan du se, hvilken generation de forskellige p-pille-mærker er. Listen er opdelt i fire generationskategorier (1., 2., 3. og 4.) efterfulgt af en kategori med p-piller uden for generation.

1. generation

2. generation

3. generation

4. generation

  • Yasmin
  • Yasmin 28
  • Yasminelle
  • Yasminelle 28
  • Yaz

Uden for generation

Hvilken generation skal du vælge?

De p-piller, der er markeret med en understregning, er de p-piller, som vi forhandler her hos 121doc.dk, og det er ikke tilfældigt, at det er lige netop disse p-pille mærker, som vi har valgt at sælge. Det er nemlig de klart mest populære mærker indenfor hver generation.

Fordelene ved (1.) og 2. generation p-piller er, at de er sikrest for kvinder, der har øget risiko for venøse blodpropper (fx pga. overvægt og/eller åreknuder), og generelt er det sådan, at p-piller af disse generationer er dem, der anbefales af lægevidenskaben i dag.

Det er p-piller af hhv. 3. og 4. generation, der er under mistanke for at forårsage blodpropper, men man skal dog huske på, at det kun er i yderst sjældne tilfælde, at p-piller giver blodpropper i det hele taget. Så det er altså langt fra en bivirkning, du skal regne med at hverken få eller høre meget om.

I andre situationer er 3. og 4. generation faktisk et bedre valg, og hvis du f.eks. har sukkersyge eller ryger meget, er disse p-piller bedre for dig end 1./2. generation, da stofferne heri bedre vil egne sig til din krop så. Og når det gælder P-ringen, som er én af 3. generations-lægemidlerne, så vil ens risiko for f.eks. kræft i æggestokkene blive formindsket.

Alle kvinder skal sørge for at screenes for risikofaktorer, før man benytter 3. eller 4. generation p-piller. Denne screening skal foregå hos din læge, der blandt andet skal gennemgå om du har forhøjet blodtryk, forhøjet fedtstof i blodet, har haft blodpropper eller om der har været blodpropper i familien. Først herefter vil du kunne foretage et kvalificeret valg af, hvilken p-pille du skal benytte. Husk dog, at vi her på siden forhandler p-piller inden for alle generationer i henhold til ovenstående liste, og det vil sige, at når du først har fået en fyldestgørende vejledning fra din læge, så kan du bestille dine p-piller hos 121doc nemt og trygt.